.

                                                                                                                                  17-03-2020           

Geachte ouders/verzorgers van groep 3,

 

Betreft: Ik lees thuis!

 

 

In deze ouderbrief geven we aan hoe u de leesontwikkeling van uw kind in groep 3 thuis voort kunt zetten. De kinderen uit groep 3 zitten volop in het leren lezen! Voor hen is het belangrijk om veel leeskilometers te maken om hun leestechniek en leestempo te vergroten en op peil te houden. We spreken steeds over u, maar dit kan ook een ander gezinslid zijn. Hieronder leest u hoe u het leesaanbod thuis kunt uitvoeren.

 

Hoe kom je aan leesboeken?

Er zijn verschillende manier om aan leesboeken voor uw kind te komen:

  • U heeft al leesboeken van school mee naar huis gekregen of bent in het bezit van leesboeken.

  • 2. U heeft geen leesboeken thuis of van school gekregen. Ga in overleg met de school van uw kind, kijk of er mogelijkheden zijn om leesboeken van school thuis te krijgen. Als dit mogelijk is vraag er dan gelijk 6 zodat u even vooruit kan.

  • 3. Bent u lid van de bibliotheek dan kunt u GRATIS via uw bibliotheekpas online kinderboeken lezen. Een kleine greep uit de boeken die online beschikbaar zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 4. Bestel kinderboeken via bol.com of de plaatselijke boekhandel. De meeste boekhandelaren zullen boeken aan huis bezorgen.

  • 5. Uw eigen creatieve oplossing.

 

Voor de aanpak zijn er vijf onderdelen die elke dag terugkomen, verspreid over de dag en er mag steeds uit hetzelfde boek gelezen worden:

1. Voorlezen, één keer per dag, vaker is wenselijk.

2. Begeleid lezen, één keer per dag 10 minuten, langer en vaker is wenselijk.

2. Zelfstandig lezen, één keer per dag 5-10 minuten, langer en vaker is wenselijk.

4. Duo lezen, één keer per dag 10 minuten.

5. Woorden schrijven, één keer per dag 10 minuten.

 

1. VOORLEZEN

U leest minimaal één keer per dag voor uit een mooi kinderboek. Zoek een leuke plek en lees voor, maak er een gezellig moment van. Praat na afloop met uw kind over de inhoud van het verhaal. Het doel van voorlezen is dat uw kind zijn/haar woordenschat vergroot en meer kennis krijgt van de wereld. Die kennis en woordenschat breiden de kinderen niet uit door het lezen van avi-boekjes op hun niveau, wel door voorgelezen te worden uit prentenboeken of A-boeken (bijvoorbeeld Grote Robin).

 

2. BEGELEID LEZEN

U leest samen met uw kind in een leesboek. De aanpak die u hiervoor gebruikt is: VOOR-KOOR-DOOR.

Stap 1 VOOR: U leest drie bladzijden voor uit het leesboekje.

Stap 2 KOOR: Na het voorlezen van de derde bladzijde leest u samen met uw kind hardop bladzijde drie in koor. In koorlezen is een aanpak waarbij de ouder en het kind dezelfde tekst op hetzelfde moment lezen.

Stap 3 DOOR: Uw kind leest bladzijde drie zelfstandig of als dit nog te moeilijk is samen met u in duo (om en om een regel). 

Stap 4: Herhaal stap 1 tot en met 3.

Stap 5: Lees nog één of twee bladzijdes voor. Deze bladzijde(s) hoeven de volgende keer niet weer gelezen te worden.

 

Minimaal één keer per dag 10 minuten, langer en vaker is wenselijk

Tips voor bij het begeleid lezen:

1. Wijs bij met uw vinger, stop bij een fout gelezen woord. Zeg niks, uw kind moet met zijn ogen terug naar het gelezen woord en leest het woord nog een keer alleen of met hulp van u.

2. Heeft uw kind moeite met d/b of andere klanken (bv. au, ui, aa), zeg deze klanken voor. Wilt u de letters ‘fonetisch’ uitspreken (z = zzz en niet zet).

3. De feedback die u geeft is erop gericht om fouten zo veel mogelijk te voorkomen of direct te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat foutief gelezen klanken/woorden niet worden ingeprent.

 

3. ZELFSTANDIG LEZEN

Uw kind leest zelfstandig uit een leesboek dat aansluit bij zijn of haar niveau. Kinderen die onder E4 niveau lezen, lezen zachtjes hardop. Kinderen die boven E4 niveau lezen, lezen stil.

 

Minimaal 5-10 minuten, langer of vaker is wenselijk.

 

4. DUOLEZEN

Duolezen doet u samen met uw kind. Duolezen doet u als volgt: U zit naast uw kind aan tafel of lekker op de bank. U gebruikt één boek en leest om en om een regel.

 

Minimaal 10 minuten per dag, langer of vaker is wenselijk.

 

5. WOORDEN SCHRIJVEN

Elke dag kiest u samen met uw kind 5 woorden uit een M3/E3 leesboekje en één zin. U dicteert de vijf woorden om de beurt en u sluit af met de zin. Elke keer als u een woord noemt, herhaalt uw kind dit woord en schrijft het op, ook bij de zin. Vindt uw kind dit moeilijk dan kunt u de 5 woorden van tevoren opschrijven op een papiertje, vervolgens leest u het woord of de zin, daarna leest uw kind het woord of de zin van het papier en schrijft het op. Als extra kunt u uw kind stimuleren om met één van de 5 woorden een zin of verhaaltje te schrijven met evt. een leuke tekening.

 

TIPS OM HET THUIS LEZEN LEUK TE HOUDEN:

  • Maak gebruik van de e-books van de bibliotheek. De bibliotheek heeft een mooie collectie online kinderboeken. Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen gratis gebruikmaken van deze tool. Klik hier (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • Maak gebruik van de online luisterbieb van de bibliotheek. De bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Klik hier (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen gratis lid worden van Yoleo. Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Klik op de link en u leest hoe u uw kind aan kunt melden.

https://www.yoleo.nl/help (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • De Voorleeshoek is drie weken GRATIS beschikbaar voor iedereen. https://devoorleeshoek.nl/ (kopieer de link en voer deze in op Google).

  • Leesdas Lettervos is een educatief filmpje over letters en lezen. Klik hier  

 

 

Samen gaan we ervoor!

Voor vragen kunt u contact opnemen met de leerkracht van uw kind.

 

VEEL LEES- en LUISTERPLEZIER!!

 

Met vriendelijke groet, …

Mail

Tel

3 boeken.png