Geachte ouder/verzorgers,

 

Betreft: Ik lees thuis! voor groep 4 tot en met 8

 

 

In deze informatiebrief geven we aan hoe u de leesontwikkeling van uw kind thuis voort kunt zetten. We spreken steeds over u, maar dit kan ook een ander gezinslid zijn. De leerkracht kiest 6 boeken uit die passen bij de interesse van uw kind. De school geeft aan wanneer en hoe de boeken bij u thuis komen. Hieronder leest u hoe u het leesaanbod thuis kunt uitvoeren.

 

 

VOORLEZEN

U leest minimaal één keer per dag voor uit een mooi kinderboek. Zoek een leuke plek en lees voor, maak er een gezellig moment van. Praat na afloop met uw kind over de inhoud van het verhaal. Het doel van voorlezen is dat uw kind zijn/haar woordenschat vergroot en meer kennis krijgt van de wereld. 

 

 

ZELFSTANDIG LEZEN

Uw kind leest zelfstandig uit een leesboek dat aansluit bij zijn of haar niveau. Kinderen die onder E4 niveau lezen, lezen hardop. Kinderen die boven E4 niveau lezen, lezen stil.

Groep 4: minimaal 10 tot 15 minuten per dag, langer of vaker is wenselijk

Groep 5 t/m 8: minimaal 20 minuten per dag, langer of vaker is wenselijk

 

Moeite met lezen of concentratieproblemen

Heeft uw kind moeite met lezen of heeft uw kind concentratieproblemen dan kunt u met uw kind lezen. De aanpak die u dan gebruikt is: VOOR-KOOR-DOOR.

Stap 1 VOOR: U leest drie bladzijden voor uit het leesboekje.

Stap 2 KOOR: Na het voorlezen van de derde bladzijde leest u samen met uw kind hardop bladzijde drie in koor. In koorlezen is een aanpak waarbij de ouder en het kind dezelfde tekst op hetzelfde moment lezen.

Stap 3 DOOR: Uw kind leest bladzijde drie zelfstandig of als dit nog te moeilijk is samen met u in duo (om en om een regel). 

Stap 4: Herhaal stap 1 tot en met 3.

Stap 5: Lees nog één á twee bladzijden voor. Deze bladzijde(s) hoeven de volgende keer niet weer gelezen te worden.

 

Tips:

1. Wijs bij met uw vinger, stop bij een fout gelezen woord. Zeg niks, uw kind moet met zijn ogen terug naar het gelezen woord en leest het woord nog een keer alleen of met hulp van u.

2. Heeft uw kind moeite met d/b of andere klanken (bv. au, ui, aa), zeg deze klanken voor. Wilt u de letters ‘fonetisch’ uitspreken (z = zzz en niet zet).

3. De feedback die u geeft is erop gericht om fouten zo veel mogelijk te voorkomen of direct te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat foutief gelezen klanken/woorden niet worden ingeprent.

 

Aanvullend lezen voor groep 4

De kinderen uit groep 34 zitten volop in het leren lezen! Voor hen is het belangrijk om veel leeskilometers te maken om hun leestechniek en leestempo te vergroten en op peil te houden. Daarom voegen we voor groep 3 en 4 het duolezen toe. Duolezen doet u als volgt:

U zit naast uw kind aan tafel of lekker op de bank. U gebruikt één boek en leest om en om een regel. Dit mag het boek zijn waar tijdens het zelfstandig lezen ook uit gelezen is.

 

Groep 4: minimaal 10 minuten per dag, langer of vaker is wenselijk.

 

 

TIPS OM HET THUIS LEZEN LEUK TE HOUDEN:

  • Maak gebruik van de e-books van de bibliotheek. De bibliotheek heeft een mooie collectie online kinderboeken. Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen gratis gebruikmaken van deze tool. Klik hier (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • Maak gebruik van de online luisterbieb van de bibliotheek. De bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Klik hier (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen gratis lid worden van Yoleo. Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Klik op de link en u leest hoe u uw kind aan kunt melden. https://www.yoleo.nl/help (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • Ook leuk om als kind naar te luisteren: De Waanzinnige Podcast. Hier vertellen kinderen over hun lievelingsboek. https://www.dewaanzinnigepodcast.nl/ (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • Cubiss maakt samen met Radiorakkers een nieuwe serie kinderpodcasts. De eerste opname met niemand minder dan Paul van Loon staat online. https://www.cubiss.nl/leesbeestenluistervinken (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

  • Tosca Menten maakt kinderboekenpodcasts. Te beluisteren via de website, iTunes en Spotify. In “Het Fragment” leest Tosca Menten voor uit haar boeken. https://toscamenten.nl/kinderboekenpodcast/ (klik op rechtermuisknop, kies hyperlink open).

 

Samen gaan we ervoor!

Voor vragen kunt u contact opnemen met de leerkracht van uw kind.

 

VEEL LEES- en LUISTERPLEZIER!!

 

Met vriendelijke groet, …

Mail

Tel